Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tzankostefanov
Категория: Новини
Прочетен: 441631
Постинги: 60
Коментари: 104
Гласове: 83
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
01.10.2010 13:52 - Защо е полезно да спим?
Автор: tzankostefanov Категория: Новини   
Прочетен: 1790 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 01.10.2010 13:57


image

Всички знаят максимата - от сън спомени няма... но дали тази максима носи позитивите, за които ние наистина мислим? Посвещавам тази статия на всички, чието работно време не пада под 9 ч., шофират и имат динамичен, напрегнат живот. Общо взето - цялото медицинско общество е такова - от санитар до лекар.

При недостатъчно сън, се чувстваме като в мъгла през деня. Според специалистите три са причините за това състояние:
1. Сънливостта свежда на по-ниско ниво мисловните ни процеси. Учените са категорични, че състоянието води до слаба концентрация и внимание. При недостатъчно сън много по-трудно е да се съсредоточи мисленето, в резултат на което разсеяността става част от особеностите на личността. Естествено, това намалява способностите за изпълнение на задачи, тъй като е нарушено логическото причинно-следствено мислене или въобще процеса на мислене.
Взимането на решения е едно от най-трудните мисловни дейности при хората, които не отделят достатъчно време за сън. Дължи се на невъзможността да се осъзнае ситуацията и да се постъпи правилно.

2. Сънливостта накърнява паметта. В научните среди предполагат, че връзката между нервите, които отговарят за паметта, укрепва по време на нощния сън.
Докато спим информацията, която сме поели през деня, се прехвърля в краткосрочната памет. По думите на Ейвълино Върсълс, асистент професор от Висшето медицинско училище на Университета в Мериленд, това означава, че различните фази от съня играят различна роля за затвърждаването на новата информация в паметта. Когато се спи прекалено малко или неспокойно, този цикъл е нарушен, пояснява експертът. Проблемът се задълбочава, тъй като през деня, заради съненото състояние, сме склонни да забравяме и разбираме погрешно постъпващата информация. Неспособността да се концентрираме отслабва паметта ни и в дългосрочен план. Когато не сме в състояние да се концентрираме информацията от краткосрочната памет не може да се прехвърли в дългосрочната, твърди д-р Алисън Сибърн, от медицинския център по съня на Стандфордския университет и ръководител на медицинска програма по терапия на безсънието и поведението.

3. Непълноценният сън се отразява негативно на процесите на обучение. Липсата на сън рефлектира върху способностите да учим по два начина. Тъй като фокусирането на вниманието е затруднено, е много по-трудно да се възприеме информацията, вследствие на което процесът на учене е неефективен. Второ, липсата на сън въздейства негативно на паметта, чиято роля е основна в процеса на придобиване на знания и умения. 

При децата липсата на достатъчно сън и сънливостта са причина за проява на синдрома с дефицит на вниманието и хиперактивност, което допълнително затруднява успешното им обучение. Освен че ги лишава от способността да се концентрират и да запомнят преподадения материал в училище, на липсата на сън се дължи и отказа да се стараят и полагат усилия при децата над 12-годишна възраст.

Забавени реакции

Големият риск при недоспиването и сънливостта са: забавени реакции.

Недостатъчното сън и сънливостта забавя реакциите, което създава сериозни проблеми и опасни ситуации при шофиране, изпълнение на служебните задължения или други действия, които изискват мигновена преценка и реакция. Според данни на националната служба за пътна сигурност в САЩ най-малко 100 000 пътни транспортни произшествия в годината се дължат на преумора (заспиване на волана), което съставлява една пета от общото им число.
Да се шофира в състояние на преумора, при сънено състояние е равносилно да се шофира след употреба на алкохол с 8 промила в кръвта.
Употребата на алкохол и сънливостта са двоен проблем, когато се шофира, тъй като под въздействието на алкохола човек не е в състояние да контролира афектите от липсата на сън.
Най-висок риск от пътно-транспортно произшествие се наблюдава при младите хора, особено мъжете, както и при работещите на смени – нощни смени, с продължителност на работното време повече от 9 часа или нерегулиран режим на работа. Същото се отнася и до хората с нетретирани нарушения на съня като сънна апнея и нарколепсия.

Признаци, по които се разбира, че сънят е недостатъчен
Тъй като при всеки човек нуждите от сън са различни, според специалистите най-добрият начин да се разбере дали продължителността на нощната почивка е достатъчна, е по това как се чувствате. Категоричен признак е, когато станете от леглото да не изпитвате отпуснатост, ленивост, съненост. Напротив, следва да сте зареден със сили и да сте енергичен през деня. Нормално е енергичността да намалее едва при наближаване на времето за лягане.



Тагове:   здраве,   Пулс,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив