Грейпфрутът подпомага терапията при диабет, откриха учени. Ефектът се дължи на антиоксидант, който действа подобно на два медикамента....
Нарингенин е веществото, на което се дължи горчивия вкус на цитрусовия плод. Нарингенинът е антиоксидант, който действа подобно на два медикамента, използвани при контрола на диабет тип 2, установи екип учени.
Диабет се развива, когато организмът не е в състояние да отдели достатъчно от хормона инсулин, необходим за контролирането на нивата на кръвната захар.
Нарингенинът помага да се подобри чувствителността на организма към инсулина. Ефективен е и за поддържане на здравословно тегло, което е съществена част на терапевтичната програма при диабет.
При приема на храна концентрацията на захар в кръвта нараства. Това води до производство на мастни киселини от черния дроб с цел дългосрочен запас на енергия. Напълняването при диабетиците е рисково и носи сериозни здравословни проблеми. Процесът е свързан с намаляване на ефективността на инсулина.
Според учените действието на нарингенинът е като на Ел-карнитинът, макар и двете да са много различни по своята химична структура и биологична функция. Ч. дроб с помощта на нарингенина гори мазнините, вместо да ги натрупва.
Антиоксидантът контролира нивото на инсулин в кръвта. Хората със затластяване имат най-често проблем с високи нива на инсулин в кръвта. Това е и една от причините диабетиците в напреднал стадий на болестта да пълнеят - защото приемат голям брой единици инсулин.
ЗА ЖЕНИТЕ - СТИХОВЕ, ПЕСНИ, ВИД...
ПАСХАТА-ОТ 3 АПРИЛ 2015