Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tzankostefanov
Категория: Новини
Прочетен: 441666
Постинги: 60
Коментари: 104
Гласове: 83
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
31.01.2011 10:41 - Джак Лалейн - фитнес гуруто
Автор: tzankostefanov Категория: Новини   
Прочетен: 5195 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.01.2011 10:44


Здравейте, приятели!

Реших да ви споделя историята на един велик човек, който заслужава поклона на абсолютно всички фитнес фенове в световен мащаб! Надявам се, че ще ви бъде интересно!

image

"Човек може сам да изгради себе си" е максимата, придала облик на неговия живот. Воден от желанието за успех и останал неподвластен на мързела, Джак Лалейн е може би един от най-известните експерти в света в областта на бодибилдинга и храненето. Тази силно вдъхновяваща личност доживя до преклонна възраст, преследвайки своята главна цел - постигане на оптимално здраве.

Историята разказва...

Джак Лалейн е роден на 26 септември 1914 година в Сан Франциско, Калифорния в обикновено семейство на френски емигранти. Този необикновен човек впоследствие се превръща в хранителен експерт, вдъхващ сила и мотивация на милиони хора по света.

Неговото детство било съвсем обикновено, подвластно на голямото количество захар, сандвичи и редица други нездравословни храни, които  се превръщат в потенциална причина за неговия необуздан характер и чести прояви на агресия.

Но на 15-годишна възраст бъдещият гуру на фитнеса попада на лекция на диетолога Пол Брег, който преобръща неговите представи за воденето на относително здравословен начин на живот и създава първите тренировъчни навици у подрастващия тийнейджър.

Храни като захар, бяло брашно и сол все по-рядко започват да присъстват в менюто на Джак. Тяхното място заемат свежи плодове и зеленчуци, както и големи количества риба и ядки. За да достигне години по-късно до извода, че: "Голямото количество захар води след себе си много проблеми, както за децата, така и за техните родители".

Неговата трансформация, станала възможна благодарение на Пол Брег, променя изцяло начина му на живот. Успоредно с промяната на хранителния режим, Лалейн установява, че никога няма да бъде напълно здрав, ако не отдели достатъчно време за спортни занимания.

Неслучайно той казва: "Универсалният ключ към доброто здраве е добрата физическа активност". Едва на 21 години той открива първата си фитнес зала в Оукланд, Калифорния.

"Това е моята терапия! Правя нещо, което ме поддържа жив. Ние всички се нуждаем от малко дисциплина, а упражнението е моята дисциплина" , казва той.

Обръщайки внимание на здравните съвети на Джак, първото, което прави силно впечатление е, че за повече от петдесет години те остават абсолютно непроменени, сякаш застинали във времето.

Всяка сутрин той става в шест часа и до осем е напълно отдаден на своята тренировка - час, посветен на културизма, и още един на плуването. След което следва закуска, богата на соев протеин, соево мляко и зърнена закуска.

Обядът му се състои от яйца, пресни плодове и зеленчуци, докато вечерята му е по-разнообразна и включва няколко вида салати, риба и пшеничен хляб. И резултатите не закъсняват:

  • на 40 години Джак успява да преплува под вода цялата дължина на моста Голдън Гейт с 64 кг екипировка + 2 кислородни бутилки;
  • на 41 години плува от остров Алкатраз до рибарското пристанище на Сан Франциско с белезници;
  • на 42 години успява да постави световен рекорд по лицеви опори - 1033 за 23 минути;
  • на 43 години преплува канала Голдън Гейт, докато тегли 1 100 кг яхта, а тихоокеанските течения превръщат това плуване от 1 миля в 6.5 мили;
  • на 44 години управлява гребна лодка 48 км, като това "упражнение" му отнема повече от 9 часа;
  • на 60 години успява отново да преплува от Алкатраз до Рибарското пристанище, но този път изтегля лодка, тежаща 450 кг;
  • на 62 години плува завързан с белезници и тегли 13 лодки със 76 човека в тях;
  • на 65 години изтегля 65 лодки с изключително голям товар дървесна маса;
  • на 66 години изтегля 10 лодки със 77 човека в тях в продължение на 1 миля, за по-малко от час;
  • на 70 години, отново завързан с белезници и борейки се със силни ветрове и течение, успява да преплува разстояние от 2.5 км, изтегляйки 70 лодки със 70 човека в тях.

Невероятно, но факт! Джак Лалейн успява да докаже, при това нееднократно, че единството на духа и тялото поражда невероятна мощ. А целта е една - постигане на оптимално здраве, защото човек може да бъде такъв, какъвто иска да бъде и то само със силата на волята.

Интересно би било да се отбележи, че краят на неговата телевизионна кариера е началото на серия каскади, обикновено изпълнявани на рождения му ден. А по този начин той успява отново да привлече и задържи общественото внимание към себе си и същевременно да мотивира милиони хора по света.

Той казва: "Не ме интересува колко години ще живея, за мен е важно да се чувствам жив!", а в интервю от 2004 година Джак Лалейн с гордост споменава, че все още е сексуално активен.

Джак успя, защото...
  • Ежедневно приема достатъчно количество чиста вода. Известно е, че нашето тяло губи достатъчно вода през деня - загуби, които непременно трябва да бъдат възстановени. Според Лалейн цветът на урината и чувството за глад са важни индикатори за необходимото за организма количество вода. Водата, приемана на малки глътки, се усвоява по-добре, а наличието на филтър у дома определено е добро практическо решение. Освен това, полезно е да се избягват газирани напитки, кафе и алкохол, които допринасят за процесите на дехидратиране.
  • Прекарва достатъчно време навън под жарките лъчи на слънцето, което своевременно му осигурява синтез на така необходимия витамин D. Според Джак Лалейн 20 минути слънчеви бани на ден са абсолютно достатъчни, за да може човек да си създаде добри превантивни мерки срещу различни сериозни заболявания. Храната, от своя страна, също доставя известно количество от жизненоважния "витамин на слънцето".
  • Знае, че Омега-3 имат решаващо значение за здравето на човека и че са способни да предотвратят сърдечно-съдови и неопластични заболявания. Рибеното и лененото масло са първенци по съдържание на мастните киселини, но те могат да бъдат открити и в соевото, рапичното и други растителни масла. Джак Лалейн споделя, че хората, които имат възможност сами да отглеждат кокошки, могат да ги подхранват с ленено семе, което би превърнало яйцата им в лечебни.
  • Джак е достатъчно разумен, за да редуцира до минимум постъпването на органични токсини и негативна енергия в организма си. Споделя, че голяма част от неговите пациенти, страдащи от сериозни заболявания, признават, че вероятно те са вследствие от преживян емоционален стрес. Защото, ако наистина искате да сте здрави, трябва да сключите мир със своето минало. Относно токсините, те наистина са навсякъде - в храната, водата и дори въздуха, а това означава само едно - вие трябва да бъдете достатъчно разумни.

"Фокусирайте вашата сила, гъвкавост и енергия върху проблемните зони, независимо дали това ще бъдат бедрата или талията. Ако е необходимо, променяйте вашата програма на всеки 30 дни, това е ключът. Днес толкова много възрастни хора седят по цял ден пред телевизора и не правят никакви упражнения. Техните мускули губят своята сила и енергия, а впоследствие атрофират. Аз ще ви кажа само едно - винаги трябва да бъдете в движение, и помнете - вашето тяло е ваш роб, то работи само и единствено за вас!" 

Джак Лалейн

Използвани източници

  • brainyquote.com
  • nndb.com
  • naturalhealth-perspective.com
  • Снимка: google.com
П.С: Копирах статията от блога на Bodybuilding team.com. Внесох козметични промени. Смятам, че всички трябва да прочетат за тази велика личност - символ на успеха и непокорността!



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив