Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tzankostefanov
Категория: Новини
Прочетен: 441557
Постинги: 60
Коментари: 104
Гласове: 83
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
19.01.2011 21:18 - Още за мускулната маса и физиката ни
Автор: tzankostefanov Категория: Новини   
Прочетен: 3168 Коментари: 0 Гласове:
0



image


Здравейте, приятели!

Смятате ли това тяло за красиво? Жените ще си кажат ли "Уау", когато видят на плажа тази плоча да се препича? Сега си представете в комплект с перфектно стегнатото секси парче. Ще оберете ли точките по плажа? Как се постига? Иска ли се воля? А желание? Ами храна? Какви тренировки се правят? Тича ли се, кляка ли се? На всички въпроси ще откриете отговор по-долу.
От главния раздел Мускулна маса установихме, че от огромно значение за покачване на мускулната маса е приемът на правилното количество протеин към въглехидрат и мазнини.
Възлага се въпросът - добре, няма ли да напълнеем от такава дневна комбинация? Отговорът е НЕ! Няма да напълнеете, ако се храните пълноценно. Това може да стане единствено и само ако спазвате моя принцип и пропускате пържените и препечени храни. Освен горепосочения режим (в главната тема за ММ) е добре на обяд да се приема стандартно количество въглехидрати - 200 гр въглехидрат е перфектна доза за всеки орелефяващ, а 400 грама е перфектна доза за бодибилдъри, които искат да си доставят голямо количество въглехидрат, за да доставя енергия на мускулната клетка за дейността й.

Каква е най-полезната ни закуска?

Тази, която доставя пълен набор от енергия - протеини, въглехидрат, мазнини! Коя е тази панацеа? Някой досеща ли се? Фибрите! Фибрите са идеалният неразграждаем въглехидрат в организма, който образува гъста мрежовидна маса и подпомага редовното изхождане. Приети с половин чаша прясно мляко - около 100 мл и лъжичка мед, вие доставяте перфектното количество въглехидрат, мазнини, и протеин за закуска. Да, въглехидратите се покачват, заради меда. Медът е богат на фруктоза - за справка вижте темата Мед. Фруктозата се пласира директно в черния дроб и блокира гликогенолизата в мускулите, който е изключително важен за нашата мускулна тренировка.
Идва време за междинната храна - аз лично бих изял един банан. Защо? Той е изключително богат източник на витамини - В1, В12, които са основни синтезатори на ел карнитин и не позволяват омазняването на тялото. Бананът е и ценен източник на калий, натрий, електролити, които са изключително важни за дейността на сърдечносъдовата система. Чувал съм за хиляди хора, които прилагат бананови диети. Помнете, Хипократ го е казал - "Всичко е отрова, но зависи от дозата"!

Ами за обяд?
Обядът е следващата ни станция. Какво трябва да концентрира той? Някакъв силен източник на енергия и по възможност сложен (бавен) въглехидрат. Защо? Бавните въглехидрати са енергийни депа в организма, участват в глиикогеногенезата и доставката на най-важният източник на енергия АДЕНОЗИНТРИФОСФАТ - АТФ. Благодарение на приема на тези въглехидрати, ние имаме ценен източник на енергия за организма. Това дава сляпо петно, и по този начин организмът използва наличните протеини САМО за изграждане на мускулна маса.
Хубаво е 2 часа след обедното меню да хапнем някакво протеинче или да изпием чаша мляко - няма по-добър източник на суроватка. Дори химичните добавки са синтетика, това е естествено! Силно го препоръчвам пред разноцветните кутии с известни марки прах, ампули, хапчета и тн.
Идва ред на тренировката ни. Тя трябва да бъде полезна и разумна! Не трябва да превишава повече от 60 минути, иначе се получава претренираност и ефективността е нулева. Става точно обратното - започва да спада мускулната маса. Много от упражненията и примерите за тренировка могат да бъдат видяни в секцията Здравословно хранене - мускулна маса част 4.
Свършва тренировката, ами сега?!
Кое е най-полезното нещо за този период? Прием на сложни или прости въглехидрати за енергия? Не. Прием на протеини - да. Прием на мазнини - да. Как? Така - една чаша мляко доставя идеалното количество протеин за изхранване на мускула. А защо мляко? Не може ли пилешка пържола с яйца? Може, разбира се, но преработката на тази храна изисква три пъти повече време от времето, което се изисква за преработката на течността Щастие (мляко). Плюс това за хранене се налага да изминат поне около 40-50 минути от тренировката, а течността може да се приеме веднага. Бодибилдърите от професионалната сфера приемат и протеин на прах, но аз смятам, че при правилно и балансирано хранене, нашите нужди ще бъдат задоволени.
Идва времето за вечеря. От нея зависи качеството на съня ни!
Ще прекалим ли? Да, блаженото хапване, което ще задоволи нуждите на всеки. Какво е НАЙ-правилно да съдържа вечерята? Протеи и мазнина. За целта протеините си набавям само от чисто месо - гърди, пържоли от бут, бонфилета, гърбици, всичко, което е чисто и лишено от мазнина. За покачване на мускулната маса специалисти препоръчват яденето на риба, но само веднъж седмично, веднъж дневно. Тя е богата на мазнина, но не и на протеини. Липидите са омега три мастни киселини, които ускоряват метаболизма, ускоряват растежа на клетката, изграждат вътреклетъчното съдържимо, клетъчните обвивки. Същото важи и за протеините. Вечерната храна трябва да бъде максимално опростена и улекотена, за да може организмът да я преработи, а и да има "тухлички", с които организмът да издържи липсата на храна през нощта. През нощта става синтез на нови градивни материали, нарастване на клетки, възстановяване на хормони. Мазнините набавям най-добре от маслини и зехтин със салатата. НЯМА ПО-ДОБЪР ИЗТОЧНИК! Благодарение на толкова липиди и протеини, аз възстановявам мускулите си само за една нощ след сложна и тежка мускулна тренировка, както и давам пълен ход на една страхотна хормонална обмяна в организма ми. Представете си - без нито една добавка или инжекция, а имам по-добро количество на тестостерон, по-добро действие на адреналите, в сравнение с по-голямата част от стероидизираните билдъри. Холестерол - god damn it! Толкова е опасен. Може да развали цялата обмяна през кръвоносните съдове, ако не го следим. Прочетете темата - Кисело мляко - и разберете ефикасен метод за пречистване от излишния холестерол.
На сутринта се събуждам свеж, протягам се няколко пъти и започвам да си правя закуската.

В следващите теми съм предвидил да обсъдя мястото на здравословното хранене в живота на всеки мъж или жена, както и мястото на всеки мъж в женския гардероб. Щом искаме красиви, стегнати жени и ние трябва да дадем нещо от себе си! Ще отворя секция, в която ще споделя личния си житейски опит. Ще споделя кое ме тласна към този начин на живот. Ще споделя първите стъпки, умората, ще споделя за отчаянието и липсата на първите резултати. Ще споделя за помощта на хората около мен, ще споделя за много други неща. "Само човек, който е преминал през всички несполуки в бранша, може да се нарече експерт!", цитирам един от най-добрите консултанти по здравословно хранене и фитнес инструктори в района на Варна, представител на C.O.R.F.I.T и N.A.F.A за България - г-н Б. Христов.

Желая ви здраве, приятели! Изпращам ви хиляди благодарности за подкрепата и ви пожелавам успех в залата и в живота!

Помнете нещо важно: Формата е временна, но класата вечна!

Пожелавам ви постоянство и достатъчна самокритичност!



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив