Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tzankostefanov
Категория: Новини
Прочетен: 441566
Постинги: 60
Коментари: 104
Гласове: 83
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
21.03.2011 19:12 - Честита Първа пролет, приятели!
Автор: tzankostefanov Категория: Новини   
Прочетен: 9455 Коментари: 2 Гласове:
3



image


Честита Първа пролет, приятели!
Желая ви много щастие, здраве, късмет, успех и любов през пролетния сезон. Пожелавам ви нестихващ ентусиазъм и много здравословна храна, защото точно сега идва сезонът на... здравето! Пожелавам ви много разходки в красивата долина от снимката. :)

През пролетта връх заема хормоналната обмяна. Организмът започва да гори двойно повече калории и да преработва много голям процент от приетата през зимата храна. Иначе казано - настъпва сезонът на биохимичната лаборатория в организма, а.к.а черния дроб.
Черният дроб е органът, който се натоварва най-много през пролетния сезон. Това е така, защото зимно време се храним предимно с висококалорични храни. Да, много хора се опитват да приемат нискокалорични храни, но пък това ги кара да ядят много по-често от онези с висококалоричните продукти. Иначе казано - калориите се балансират. В комбинация с тренировката, нещата са добре, но хората, които не спортуват трупат телесни запаси. Тестостероновата синтеза в организма намалява до граничния минимум, което забавя метаболизма и жизнеспособността на мускулите. В резултат на забавения метаболизъм по-висококалоричният прием принуждава вътрешната ни среда да трупаме запаси в гликогенните депа и запаси от свободни радикали.
С две думи - тези неща са НЕНУЖНИ за нашия организъм. Целта сега трябва да ни бъде тяхната елиминация.
През пролетния сезон трябва да се подсигурим за тяхното пречистване. За целта ще трябва да приложим режим с по-учестен прием на храна, която да е по-нискокалорична, богата на витамини, минерали, протеини. Идеален източник на тези вещества са зеленчуците и плодовете.
Доматите са източник на много витамини - А, Д, К, В, вода, минерали. В тях има и осемте незаменими аминокиселини, толкова важни за човешкия организъм, срещани в най-голямо количество в животинското месо, яйцата, млякото.
Краставиците съдържат също голямо количество от витамин А, К, В, но и в голямо количество има витамин С.
При комбинацията на вит С от активна форма и витамин В се образува естествен органичен Ел карнитин, който способства за разграждането на подкожните мазнини.
Други препоръчителни зеленчуци са броколи, ряпа (бяла), грах, боб, царевица и пр.
Във всички тях има достатъчно количество растителни протеини, витамини, фибри, вода.

От плодовете се препоръчват мандарини, портокали, лимони, грейпфрути. В тях има голямо количество вит С и много въглехидрати - фруктоза, която практически не се складира в гликемичните депа, а служи като "храна" за черния дроб. Други препоръчителни плодове, чисто мъжки, са бананите. Те действат като афродизиак и на мъже, и на жени. Имат много голямо количество въглехидрати под формата на целулоза вградена във фибри, които спомагат редовното изхождане, така важно за здравословния начин на живот, плюс растителни протеини и ненаситени мазнини.

Ядките са важен източник на хранителни вещества също. В тях има много протеини, въглехидрати (захарите са в количество от 1 - 3 гр, а фибрите заемат около 70% от състава им), плюс мазнини, от които наситени около 1-2 гр.

Като цяло протеиновите храни, зеленчуци, плодове, варени бобови ястия са изключително препоръчителни.
image



Гласувай:
3



1. veneti - Ами
24.03.2011 10:09
Копривата, Спанака!
Безплатно, ниско калорийно, полезно.
Лек ден и успех!
цитирай
2. tzankostefanov - :)
26.03.2011 09:28
Благодаря за включването.
Копривата и спанака са едни от най-полезните зеленчуци, особено за спортуващите хора (пък дори и за неспортуващите, а тези, които се стремят към по-здравословен начин на живот). Но това е обект на други мои теми, които предвиждам тепърва да опиша. Имат много фитохормони, които имат страхотно "приложение" в човешкия организъм. :)))
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив