Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tzankostefanov
Категория: Новини
Прочетен: 441330
Постинги: 60
Коментари: 104
Гласове: 83
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
22.01.2011 21:41 - Формата е временна, но класата е вечна!
Автор: tzankostefanov Категория: Новини   
Прочетен: 4305 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 23.01.2011 11:01


Здравейте, приятели!

image

Реших да напиша тази статия, за да опиша моментното си тренировъчно състояние. В интерес на истината най-точно би ме описал изразът "Стегнато тяло без изпъкналости".
Защо стана така?
Преди време се заканих да напиша статия за "Претренираността" и защо тя трябва да се избягва, защо след тренировка трябва да пием мляко и витамини, защо не трябва да правим повече от 3, 4 упражнения на група за тренировка и защо трябва да разнообразяваме тренировъчните упражнения. Колкото повече, толкова повече! На пръв поглед макар и банален израз, той описва идеално същността на горните три-четири реда.

Защо възстановяването е толкова важно? И как да го постигнем по-лесно след тренировка?
При силни тренировки мускулите се натоварват изключително много. За да може да се натоварят отново, те трябва да си "отпочинат". Тази "почивка" ние я наричаме мускулно възстановяване. В какво се изразява то и как се постига?
По време на тренировка ние изразходваме голямо количество от енергията, която сме приели с хранителните вещества през деня - въглехидрати, липиди, протеини. След тренировка, за да отдадем максимално уважение на мускулите си, трябва да им подадем като източник на енергия и "храна" основната градивна хранителна частица, която е "тухличката" за всяка една нова клетка, за възстановяване на клетки след болести и прочее.
Коя е най-правилната храна след тренировка? Има ли такава изобщо? Да, има. Тя трябва да съчетава нормално количество мазнини, въглехидрати и протеини, защото по време на тренировката сме изхабили наличните ресурси в организма си. Прясното мляко е перфектно за следтренировъчно възстановяване. Дава нормално количество липиди (1,5-4,0% в зависимост от млякото), нормално количество въглехидрати (около 4 гр на 100 гр продукт) и нормално количество протеини (3.6 гр на сто грама продукт). Но защо мляко, а не сирене с коприва, например? В млякото се запазва така наречената суроватка - суроватъчен протеин, който е изключително важен за професионалните бодибилдъри. Да, аз не съм професионалист, но искам да дам най-доброто на тялото си, за да се възстановявам бързо и качествено. За справка - на всеки 100 гр продукт 1,5 гр е чист суроватъчен протеин. Една чаша прясно мляко - 200 гр., а чистият суроватъчен прием - 3 гр. ИДЕАЛНО!
Липидите също не бива да се подценяват. Много диети ограничават приема на мазнини, а това е страшно вредно и гадно! Без липиди цялата ни хормонална обмяна се забавя. Всичко спира, а ние заприличваме на нещастни плъхове, които се опитват да тичат по въртележката в клетката, но уви нямат сила, защото тя не идва само с водата и солта, която им дава стопанинът. Всички хормони са на протеинова и липидна основа - тестостерон, адреналин, норадреналин, серотонин, всички ендорфини като цяло. Както се казва - при лишаване на организма от липиди дори сексът не е секс, защото се отделя количество окситоцин (родов хормон, и хормон на оргазма), който няма да успее да се синтезира без налични липиди. Сами се досещате какво е развитието на нещата. На снимката виждаме почти всеки спортист след тренировка - изморен и се моли за топлина и храна.
Така, приели сме чашата мляко и сме напът да доставим достатъчно енергия и полезни вещества, за да се възстановим, но да не натрупаме излишък от въглехидрати, който да ни се покачи в паласката веднага.
Следва да приемем някакъв витамин - аз лично пия разтворими витамини на Центрум или ММ. Те се усвояват бързо и доставят нужните витамини за тялото на човек.
Сигурно повечето ще се запитате защо прилагам мляко и течни витамини, а не твърдо сварени белтъци и сирене, пържоли? Да, трудно е, но ще обясня само това - храната изисква часове, за да се разгради и да достави съставките до тялото, а през това време ние сме почти унили. Млякото и течностите се разграждат за по-малко от 20 минути при хора с добре активиран метаболизъм (а вие ще имате такъв ако спазвате правилата за качествено хранене).
Следва известна почивка - около трийсетина минути, за да се преразпределят течностите и пристъпваме към храната - най-добре, предвид часовото време - привечер или късния следобед, тя да бъде по-лека - зеленчуци - салати от домати, краставици, задушени броколи. Това са бързи въглехидрати, които се усвояват страшно бързо и докато си измием зъбите, се изразходват, което е важно, иначе се складират и ни се лепват в подкожието като гадни мазнинки. Броколите са зеленчук, изключително богат на протеини от втори клас (за справка темата за изчистване, в която пише кои са двата вида протеини). В доматите се съдържат и ОСЕМТЕ незаменими Аминокиселини (някои специалисти твърдят, че тези АК са 9 на брой).

Ще спортуваме ли, докато сме болни?
Отговорът категорично е НЕ. Когато сме болни от някакви вирусни инфекции, или обикновена настинка, нахлулите в организма ни чуждородни агенти атакуват клетките и ги разрушават. Организмът се бори, за да ги възстанови, за което е нужно прием на протеини, въглехидрати и липиди. Ако тогава тренираме, хем организмът ще се бори да възстанови клетките, хем ще товари мускулните клетки. Нещо не става и почваме да буксуваме назад... Затова... за по-бързо възстановяване от болести ---> много витамини, ЯКА храна и затопляне на тялото със завивки.

Претренираност - що е то?
Много често в мерака си да постигнем по-добри и по-добри резултати, ние допускаме една фатална грешка - претренираме. Ефектът не е благоприятен. В крайна сметка ставаме по-изнервени, уморени, сънливи, превъзбудени в определени моменти, податливи сме на болести, и най-лошото - губим мускулна маса. Аз, например, щом пиша тази статия, значи че съм изпатил с нещо - претренирах гърди и корем. Какъв е резултатът? Имах шест перфектно изпипани плочки, два стегнати обликвуса. В момента имам два стегнати обликвуса и две плочки, иначе коремът ми е здрав като на армейски противотанков снаряд бронията... А гърдите... загубих близо сантиметър мускулна маса. Не съжалявам, защото всяка грешка ни води към по-добро и ни прави по-мъдри.
За финал се обръщам към всички потребители - Фитнесът и здравословното хранене са начин на живот. Този начин на живот обаче НЕ трябва да става мания. По този случай ще напиша статия за бигорексията - най-общо това е психологично състояние по вманиачаване в тялото. Ще приложа и тестове. В крайна сметка - целта на спортта е да сме здрави и да се чувстваме добре и да сме готини!

Пожелавам ви страхотни дни и много щастие с широки усмивки на лицата!
Благодаря на редовните си читатели, които следят рубриката ми.

Няма по-голямо щастие от това да знаеш, че някой те е оценил!

БЛАГОДАРЯ ВИ!



Гласувай:
1



1. turboi4 - В прясното мляко има и доста амин...
22.01.2011 22:17
В прясното мляко има и доста аминокиселини - аз също го пия. От друга страна, за възстановяване и запълване на гликогеновите депа след тренировка е добре да се взима по 72 гр. глюкоза на прах.
Другото, което е неоходимо да се взима след тренировка е глутамин.
цитирай
2. tzankostefanov - :)
22.01.2011 22:28
Простете, че ще го кажа, нооо глутаминът е аминокиселина, която се съдържа в почти всичките протеини от животински произход - месо, яйца и млЕко. :)
За гликогеновите депа - ок, в прясното мляко и доматите има достатъчно въглехидрати, въпреки че вторите се водят от зеленчуците с нисък гликемичен индекс, краставиците също. В тях си има прости захари - глюкоза, колкото щеш. :) Също така - като заместил на синтетиката - демек глюкоза на прах и глутамин, аз бих изпил чаша прясно мляко с лъжичка мед в нея. Първо - че ще ми донесе витамини и здраве, второ че ще ми е вкусно. :)))

Рубриката ми Здравословно хранене не включва прием на каквито и да е субстанции направени по синтетичен път. :)
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив