Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2011 13:23 - Няколко йогистки дихателни упражнения за подобряване на жизнения тонус
Автор: georgihadjiyski Категория: Спорт   
Прочетен: 7948 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 03.09.2011 17:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Няколко йогистки дихателни упражнения за подобряване на жизнения тонус

  image
 

В основата на модерния тренировъчен процес на практикуваните в Западната цивилизация спортове стоят различни съчетания на изотонични и изометрични упражнения, насочени към развитие на определени показатели на мускулната дейност – сила, бързина, издръжливост, ловкост... Макар, че усъвършенстването на дишането е изключително важно във всеки спорт, обикновено дихателните упражнения имат подчинено място в тренировките. В повечето от спортовете на Изток обаче, дихателните упражнения са основата, върху която се надграждат останалите човешки умения. Самите дихателни упражнения са лесни, защото са част от човешката природа и не изискват целенасочено откъсване от обичайните дейности, а тяхното практикуване може да доведе до бързо и лесно подобряване на жизнения тонус. Ето защо тук са подбрани няколко лесни за изпълнение упражнения от хата йога, които могат да бъдат правени навсякъде – и на работното място, и в къщи, и сред природата...

(Източник: „Упражнения на йогите”, А. Миланов, И. Борисова)


Очистително дишане (пуфкало)
   Изходна поза – стоящо положение. Заставаме с добре разтворени крака, издишваме енергично и започваме съвсем бавно вдишване през носа до пълно вдишване. Щом почувстваме, че дробовете ни са пълни с въздух започваме издишването. При това дихателно упражнение издишването се прави чрез пуфтене – устните се държат близо да зъбите и се пуфти с пресечки с напрягане на коремните, диафрагмените и междуребрените мускули, като устните се отварят едва- едва, само до изпуфкване на въздушната струя.
   Йогите твърдят, че това упражнение изтласквало токсините от кръвта. Предпазвало от разни хронически заболявания, а главоболието, простудите и инфлуенцата изчезвали много бързо. Препоръчва се да бъде изпълнявано до пет пъти дневно при такива случаи. При епидемии пуфкалото играе важна роля. Особено добро е неговото действие в случай на отравяне с газ или друга отрова.
    При неколкократното му повторение има освежително действие.


Нервооздравително дишане

    Започва се като при очистителното дишане: енергично издишване и бавно вдишване, като едновременно с това се вдигат също така бавно ръцете напред с дланите, обърнати нагоре до равнището на раменете. След като така са издигнати ръцете, юмруците се затварят и при това движение въздухът се задържа. Задържайки въздуха, бързо изтегляме ръцете към раменете си, разгъваме (разтваряме) юмруците си и притегляме ръцете си надолу. Това движение се повтаря още веднъж. При издишване ръцете се отпускат надолу за почивка и се прави навеждане напред. Желателно е при изтласкването на ръцете напред да се имитира преодоляване на насрещно съпротивление.
     Ръцете трябва да се тикат напред бавно с голямо усилие дотолкова, че чак да потреперят. Правят се до три задържания на дъха. Ония, които изпитват известна трудност при упражнението, го правят два пъти, като може и само веднъж.
  Упражнението действа укрепващо и оздравяващо върху нервната система. А упражняващият се, както казват йогите, много бързо укрепва увереността в силите си.


Малко дихателно упражнение

    Заставаме пред широко отворения прозорец или на открито – изправени с широко отворени крака. Повдигаме ръцете в страни нагоре и вдишваме бавно, докато дланите се допрат над самата глава. Задържаме въздуха от 7 до 12 секунди. Издишваме по следния начин: бавно снижаваме вдигнатите и допрени с дланите над главата ръце, като в момента на започване на снижаването обръщаме дланите надолу. Със започване на снижаването на ръцете започва и издишването. Това повтаряме 2-3 пъти и завършваме дишането с очистително дишане (пуфкало).




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2316516
Постинги: 383
Коментари: 551
Гласове: 3368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930