Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tzankostefanov
Категория: Новини
Прочетен: 441506
Постинги: 60
Коментари: 104
Гласове: 83
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
28.12.2010 19:01 - Бодибилдинг - новата мода у младите
Автор: tzankostefanov Категория: Новини   
Прочетен: 2357 Коментари: 0 Гласове:
1



Фитнес диететика – какво знаем и какво не знаем за нея

 
image

 

         България е развиваща се страна. Отчита се напредък в технологиите, благодарение на добрата комуникация със страни като Германия, Франция, Англия, САЩ и други.

         С развитието на технологиите у нас, се развива и филмовата култура – всяка година ставаме свидетели на появата на нова кино зала, която има по-модерна техника от предишната. Медиите са четвъртата сила, според Светото поверие. Във филмите, рекламите, плакатите ставаме свидетели непрекъснато на хора с изваяни тела, които посвещават живота си на фотокамерите. Нима има хора, които не искат да се харесват на другите?

         Благодарение на развитието на филмовата индустрия у нас, голяма сила набра и новата мода – бодибилдинг. Много млади момчета прекарват часове в залите, за да направят божествени тела. Едни го правят, защото искат да впечатлят приятелите си и да си намерят партньори, други го правят за собствено удоволствие, а трети – поради двете изложени причини.

         Бодибилдингът калява хората в духа им, учи ги на кураж и постоянство. За съжаление, това, което най-често разочарова младите, е, че хубавото тяло не се гради само с тежести. От основно значение е хранителният режим.

         Скелетната мускулатура е много специфична от анатомична и физиологична гледна точка. Мускулната тъкан не се дели, тя увеличава обема си. За да постигнем тази ни цел, трябва да имаме правилен хранителен режим, който да доставя пълна гама от „тухлички” за нашата нова „сграда”.

         Протеините (белтъци) са една от най-важните биологични субстанции за изграждане на мускулна маса. Антоан Фуркроа е първият учен водил изследвания върху протеиновият състав, както и разграничаването им от въглехидрати и липиди.

Разбира се, в бодибилдинга важи закономерността – класата си е класа. Изниква въпросът – какво значи този израз? Нима смятате, че с безразборно приемане на протеини ще постигнете желания ефект? Уви, не. Ще си разширите стомаха и ще напълнеете. Протеините съставляват две основни групи: I и II групи. Протеините от I група са първокласните, животински, протеини. Те съдържат пълната гама от незаменими аминокиселини, които са точно осем на брой. Тези белтъци се срещат в месото. Протеините от II група са второкласните, растителни, вещества. Те не съдържат пълен набор от осемте незаменими аминокиселини. Срещат се в зеленчуците. Изключение правят доматите, които съдържат всичките осем аминокиселини.

         Въглехидратите са следващите много важни биохимични вещества в организма. Те са т. нар „енергийна помпа” в организма. При разграждането си доставят енергия на клетката за извършването на жизнените й процеси. Тази енергия се доставя по метаболитен път. Мономерите на въглехидратите са простите захари. Глюкозата и фруктозата при пълен цикъл на разграждане доставят по 12 молекули с АТФ, които са жизнено важни за мускулното съкращение, защото доставят енергия.

         Липидите са третият важен източник. Те представляват много богата гама, затова ще отбележа омега 3 мастните киселини, които са изключително важен метаболитен активатор. Срещат се най-често в риба, хайвер и пр.

         За да бъде пълноценен хранителният режим, той трябва да комбинира продуктите при активнотрениращ човек – протеини: въглехидрати: липиди – 1 : 4 : 1.

         Правилното хранене е добре да започва с фибри, взети от овесени ядки, мюсли, всичките видове зърнени храни. Те са изключително важни за нормализиране на чревната перисталтика, която е важна за добрите бодибилдъри. Излишните газове и фекални маси в червата, издуват корема, което дава лъжливи резултати във визуален план. Като послефакт от фибрите е добре да се изчака 30-40 мин. време, за да може организмът да преработи приетата храна. Хубаво е следващото хранене да бъде с протеинови носители. Например: пуешко филе и два-три яйчни белтъка. Пуешкото филе е много добре пречистено откъм мазнини. То има процентов състав около 70% чист протеин. Яйчният белтък е най-чистият протеин, около 99% чист протеин на 100 гр продукт.

Следващото ядене трябва да съдържа млечен продукт, освен ако овесените ядки не са приети с прясно мляко. Нищо прекалено не е хубаво. За обяд е редно да се приема печено месо – телешко, пилешко, свинско.

Според съвременните проучвания пилешкото месо е изключително богато на протеини, но също така на много антибиотици, с които се инжектира младите пилета. Тези антибиотици практически не пречат на човек, но теоретично е възможно да навредят, като се запасяват в организма.

Свинското месо е също много добър вариант, въпреки че в известна степен е мазно. Телешкото месо, както и пуешкото, е един от най-чистите протеинови носители. Повечето бодибилдъри задължително имат в менюто си телешки стек. Друг важен хранителен продукт от животински произход е рибата, за която беше споменато, че е богата на Омега 3 мастни киселини.

         Към приема на гореописаното месно ястие е хубаво да се добави и някаква салата. Салатите се правят от зеленчуци, като някои традиции споделят мнение, че е хубаво да се нарязват и късчета месо в тях. Разбира се, това е индивидуален вкус. Препоръчителните хранителни продукти за салатите са – домати, краставици, задушени броколи, зелени чушки, чесън, морков, зелена салата. По-горе споменахме значението на доматите и колоритния им състав. Краставиците пък съдържат ниско количество протеини, липиди и въглехидрати, но съдържат голям процент вода, която е изключително важна за нормалното развитие на чревната ни перисталтика. Броколите са зеленчуци, които имат изключително висок състав на протеини. Суровият им прием е почти невъзможен, защото са неприятни на вкус и допир, но задушени стават страхотен деликатес в компанията на доматче, краставичка, чушчица и небрежно захвърлен лист магданоз. Зелените чушки, чесънът, морковите, зелената салата имат голямо количество въглехидрати. Както споменахме, добре е да се спазва съотношение 1 : 4 : 1 (протеини ; въглехидрати : липиди).

         Като следващо хранене, следобядно, след около 2-2,5 ч. е хубаво да се приеме някакъв плод. Аз се спирам на ябълката. Да, тя е въглехидратен компонент, но тя съдържа изключително важната съставка пектин. Той е известен в нетрадиционната медицина като „чистач на червата”. Ако се оставим само на сух протеинов режим, това би довело до ужасно хронифицирал запек (констипация), която ще навреди, и няма да помогне на резултатите ни.

         Хубаво е предвечерното и вечерното меню да наподобяват обедното и следобедното – т.е протеинов носител – месо, плюс салата и за финал ябълка.

         Следващият изключително важен продукт е млякото. То съдържа така важният за всички културисти суроватъчен протеин. Много професионални бодибилдъри приемат колосални количества мляко – по 8-9 литра на ден, с което си набавят изключително висок процент чист суроватъчен протеин, който е доста скъп на пазара. Добре е денят да завършва и да започва с чаша нискомаслено мляко.

         Гамата от хранителни продукти в професионалната фитнес диететика е огромна. Тя не опира до изброяването на два-три зеленчука, меса, режими. Постигането на добри резултати – плътни мускули, ниско количество подкожна мазнина и тн. – не е от най-леките процеси. Може да изминат месеци дори. Единственото, което е необходимо, това е постоянството в тренировките и режимите. Бодибилдингът е хубаво нещо, но според Христомир Христов, а и според мен, не трябва да се превръща в мания. Манията за красиво тяло, бигорексия, може да бъде и пагубна за младия спортист.

         „Формата е временна, но класата е вечна”.

 

                                                                  Автор: Ц. Стефанов




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив