Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tzankostefanov
Категория: Новини
Прочетен: 441309
Постинги: 60
Коментари: 104
Гласове: 83
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
23.05.2010 16:34 - Специално за диетите, които ограничават хляба!
Автор: tzankostefanov Категория: Новини   
Прочетен: 1643 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 23.05.2010 16:35


  
image



Британски диетолози са установили, че изключването на глутен-съдържащите продукти като пшеница, ечемик и ръж от хранителния режим без медицинска причина може да провокира сериозни здравословни проблеми.
   Пациенти с доказана глутенова непоносимост, трябва да избягват консумацията му. Диетолозите обясняват, че все повече здрави хора, които се стремят към редуциране на теглото също често ограничават хлебните продукти, а това може да предизвика умора, главоболие и недостиг на хранителни вещества като калций, желязо, витамините от група Б, както и фибри.
   Специалистите поясняват, че в дългосрочен план ограничаването на глутена може да окаже негативен ефект върху организма.
   В началото се забелязва загуба на тегло, но това е заради ограничаването на храните със скорбяла, както и намаляването на калориите, но след време килограмите се възвръщат.
   Друго изследване, проведено от испански учени показва, че консумацията на хляб всъщност не води до затлъстяване при децата. Малчуганите, които ядат хляб, по-рядко имат проблеми с наднорменото тегло, в сравнение с тези, на които тестените изделия се забраняват.  
   Заключенията се базират на данни събрани сред 504 ученици на възраст между 8 и 13 години. За да установят, какъв е ефекта на хляба за развитието на детския организъм, авторите на изследването разделили участниците на няколко групи, в зависимост от дневната консумация на хляб.
   Експертите установили, че подрастващите, които ядат повече хляб имат по-нисък индекс на телесна маса в сравнение с останалите.
   Авторите на изследването обясняват, че хлябът всъщност не е толкова вреден за здравето и за теглото ни, колкото всички ние си мислим. Връзката между консумацията на въглехидрати, гликемичния им индекс и телесното тегло не точно такава, каквато е тя в разбиранията на обществото.
   Специалистите са категорични, че хлябът е храна, която допринася за по-добрия хранителен баланс, осигурявайки значителна част от въглехидратите, фибри, растителни мазнини, минерали и витамини, необходими на организма.
   Аминокиселините, съдържащи се в хляба са особено необходими на организма за изграждане на собствени белтъчини.
   Хлебните изделия съдържат и витамини от група В, които са от изключителна важност за работата на мозъка и нервната система, както и за доброто състояние на кожата и лигавиците.
   Хлябът и тестените изделия са храни които се усвояват бавно от организма, създават усещане за ситост и не предизвикват рязко повишаване или понижаване на стойностите на кръвната захар.
   Широко разпространената заблуда, че хлябът е враг на фигурата ни, е основната причина, първо той да бъде изключен при диета. Смята се, че белият хляб и изобщо тестените продукти, особено сладките са врагове на фигурата ни.
   Диетолозите, обаче са категорични, че редуцирането на въглехидратите и протеините в диетата може да има краткотраен ефект. В дългосрочен план обаче, идеалното тегло се крие във високо въглехидратна, но бедна на мазнини диета.



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив