Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tzankostefanov
Категория: Новини
Прочетен: 440057
Постинги: 60
Коментари: 104
Гласове: 83
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
27.04.2010 11:25 - Синдром на Даун - тризомия на 21 хромозома
Автор: tzankostefanov Категория: Други   
Прочетен: 10545 Коментари: 4 Гласове:
3



Преди доста време видях един пациент със синдром на Даун, който имаше оранжева кожа. Стана ми странно, не бях чувал за такава нехарактерна депигментация на тялото при тризомия на 21. Четох, четох, разпитвах асистентите си и се стигна до извода, че това тяло е пооранжевяло по други причини - вероятно някакъв молекулярен дефект.
Забелязал съм, че когато хората чуят името - синдром на Даун - и изтръпват. В следващите няколко реда ще представя някои нови проучвания според институциите. Текстът е копиран от Пулс.Бг
image


"Когато се спомене Синдром на Даун обикновено изтръпваме, смятайки човека с генетичното заболяване за обречен. Дали е така в действителност и какво можем да направим...
Представяме ви няколко разобличени мита и действителните факти, каквито са за държави като САЩ.



Мит: Синдромът на Даун е рядка генетична болест     
Фактите: Синдромът на Даун е най-често срещаното генетично заболяване. Едно на 722 живо родени деца е със Синдром на Даун. В САЩ на година се раждат по 5000 деца със Синдрома, понастоящем около 400 000 души от населението на страната е със заболяването. В България на година се раждат около 100 деца.


Мит: Хората със Синдром на Даун имат кратка продължителност на живота
Фактите: Продължителността на живот на хората със Синдром на Даун през последното десетилетие значително се увеличи и достига средната продължителност на хората без заболяването.


Мит: Повечето деца със Синдром на Даун са на възрастни родители.
Фактите: Повечето деца със Синдрома са родени от жени под 35-годишна възраст, поради факта честотата на раждане е по-висока в по-млада възраст. Рискът от раждане на дете със Синдром на Даун обаче нараства с възрастта на майката.


Мит:  Хората със Синдром на Даун са „умствено изостанали“
Фактите: Повечето хора със Синдром на Даун имат коефициент на интелигентност, който поставя заболяването в групата със средните показатели на умствено изоставане. Децата със Синдром на Даун могат да участват в обществения живот и да се обучават по специално разработени за тях програми. Педагозите и учените все още откриват потенциалните възможности на хората със Синдром на Даун.


Мит: Хората със Синдром на Даун се отглеждат и живеят в специализирани заведения
Фактите: В Западните страни хората със Синдром на Даун живеят в семейна среда, в дома на родителите си и активно участват в социалния живот. Посещават училище, получават професионална подготовка и са част от празненства в общностите, на тях се гледа като равноправни членове на семейството и обществото и се приобщават в социалния живот по различни начини.


Мит: Родителите няма да намерят подкрепа от обществото при отглеждането на детето със Синдром на Даун.
Фактите: В САЩ почти във всяка община има групи за подкрепа или други организации за оказване на директна подкрепа и помощ на родителите в индивидуалните занимания с детето и отговорностите, свързани с него. 


Мит: Децата със Синдром на Даун трябва да се обучават изолирано.
Фактите: Децата със Синдром на Даун могат да се запишат в обикновено училище. В някои случаи те се интегрират в класовете след преминаването през специални курсове, в други се въвеждат без специализирана подготовка. Тенденция е те да се включват във всички сфери на социалния и образователния процес в училище и обществото. Все по-често се срещат хора със Синдром на Даун, които следват висше образование и получават редовни дипломи за колежански специалности.


Мит: Възрастните със Синдром на Даун са неспособни.
Фактите: В САЩ фирми търсят млади хора със Синдром на Даун за определени длъжности. Обикновено са наемани в малки или средни офиси на банки, фирми, домове за грижи на възрастни и други, хотели и ресторанти. Могат да участват в музикални продукции, в развлекателната индустрия, църквата, в заведения за грижа за деца, спорта и компютърната индустрия. Хората със Синдром на Даун обикновено внасят висок ентусиазъм на работното си място, надеждни и предани служители са.


Мит: Хората със Синдром на Даун са щастливи постоянно. 
Фактите: Хората със Синдром на Даун са също толкова чувствителни и изпитват емоции като всички останали. Те могат да изпитват дадена емоция в нейната пълнота.  Радват се на позитивните преживявания, свързани с приятелството и могат да бъдат наранени и разстроени при необмислена постъпка и грубо поведение.


Мит: Възрастните със Синдром на Даун не са способни да поддържат връзка, като брака.
Фактите: Хората със Синдром на Даун започват връзка, социализират се, носят отговорности, могат да поддържат приятелства и да имат пълноценна връзка с партньор на семейни начала и брак.


Мит: Синдромът на Даун не се лекува.
Фактите: Научни екипи провеждат сериозни изследвания по идентифицирането на тези гени в 21 хромозома, които водят до специфичните белези на генетичната болест. В средите им се изразява увереност, че много от проблемите, които са характерни при Синдром на Даун, е възможно да се коригира и предотвратят в бъдеще.



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - mnogo e gadno za6toto i az imam ta...
14.11.2010 16:09
mnogo e gadno za6toto i az imam takova dete s sindrom na daun
цитирай
2. анонимен - daun
19.02.2011 11:22
kak da se otnasame s dete sis sindroma na daun
цитирай
3. tzankostefanov - :)
19.02.2011 11:34
Труден въпрос. Полагайте просто необходимите грижи за това. Педиатърът не ви ли е дал някакви насоки?
цитирай
4. анонимен - аз се стахувам от ваксините
19.10.2012 20:33
Много тежка тема.
Каква е връзката между ваксините и синдромът на Даун?
Имам спомен от дете съседче, до двегодишна възраст като всички други,
след ваксина ,край!
Дядото милия по цял ден го разкарваше навън, а то беше и толкова любвеобилно дете, радваше се и ... тъжно!
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив